Dziś imieniny obchodzą: Bogusław, Tekla Dziś jest: niedziela 24.09.2017,
Wideo

Podkarpackie przysmaki w Radomyślu Wielkim

W sobotę (15 lipca) w Radomyślu Wielkim po raz 11. odbył się Podkarpacki Dzień Wędliniarza. Do miasteczka tłumnie zjechali mieszkańcy różnych zakątków Podkarpacia i Małopolski, by pokosztować najsmaczniejszych wędlin z naszego województwa. Najlepsze wyroby otrzymały tytuł „Przysmak Ziemi Podkarpackiej”.

Podczas imprezy nie zabrakło tradycyjnego punktu programu . Były więc degustacje najlepszych wędlin, które w tym roku promowało sześć firm wędliniarskich. Przybyli na imprezę zajadali się kiełbasami wiejskimi, szynkami, polędwicami, boczkami, pasztetami czy kabanosami czy też kiełbaskami z grilla. ­ Nasza gmina od lat słynie jako „zagłębie wędliniarskie”. Właśnie u nas funkcjonuje wiele, najczęściej rodzinnych, przedsiębiorstw mięsnych. To od dziesięcioleci nasza duma. Dbamy o nasze „zagłębie wędliniarskie” i cieszymy się, że z każdym roku się ono rozwija – powiedział burmistrz Radomyśla Wielkiego Józef Rybiński.

Promocja mięsa wieprzowego

W ramach PDW Podkarpacka Izba Rolnicza zorganizowała piknik mięsa wieprzowego. Były więc liczne konkursy i zabawy z nagrodami dla dzieci i dorosłych. Nie zabrakło degustacji potraw z wieprzowiny – m.in. bitek, gulaszu, szaszłyków.

Lokalny patriotyzm przy wyborze wyrobów na nasze stoły

Nieodzowną częścią Podkarpackiego Dnia Wędliniarza jest konkurs wyrobów wędliniarskich na „Przysmak Ziemi Podkarpackiej”. W tym roku wyboru z 25 wyrobów dostarczonych przez dziewięć firm dokonała komisja konkursowa w składzie: prof. Władysław Migdał z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie (przewodniczący), prof. Maria Ruda i Elżbieta Lejko – kierownik mieleckiego Zespołu Doradców PODR. Jak podkreślało jury wybór „Przysmaków” to nie jest łatwe zadanie. – Przedstawione wyroby były naprawdę znakomite. Świadczą o wysokiej jakości wędlin wytwarzanych w naszych lokalnych zakładach. Powinniśmy się chwalić tym, co mamy dobrego i kierować się lokalnym patriotyzmem przy wyborze wyrobów na nasze stoły – stwierdziła prof. Maria Ruda.

Najsmaczniejsze

Ostatecznie „Przysmakami Ziemi Podkarpackiej” podczas PDW 2017 zostały:

– udziec weselny – Przetwórstwo Mięsne, Wyrób Kiełbas i Podrobów Andrzej Dudek z Radomyśla Wielkiego,

– polędwica z pieca – Masarnia Zbigniew Giża sp.j. z Żarówki,

– kiełbasa grillowa z serem – Firma Handlowo-Usługowa JUVITA Kurek Justyna z Dulczy Wielkiej,

– kiełbasa wiejska – Zakład Przetwórstwa Mięsnego Kazimierz Mrozowski z Radomyśla Wielkiego,

– golonka podkarpacka – PPM Taurus z Pilzna.

Każdy z wystawców otrzymał również wyróżnienie za jeden najlepszy produkt, jaki zaprezentował podczas imprezy. Uhonorowano też wystawców za gościnność.

Patronaty

Podkarpacki Dzień Wędliniarza organizowany jest przez Burmistrza Radomyśla Wielkiego i radomyskie Samorządowe Centrum Kultury i Bibliotek. Patronat honorowy nad tym prestiżowym wydarzeniem objęli: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Wojewoda Podkarpacki, Marszałek Województwa Podkarpackiego, Polskie Stowarzyszenie Producentów Wyrobów Wędzonych Tradycyjnie oraz Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego. Patronat medialny nad Podkarpackim Dniem Wędliniarza sprawowały: TVP 3 Rzeszów, Radio Rzeszów, Radio Leliwa, Radio RDN Małopolska, Nowiny, Tygodnik Regionalny Korso, Mieleckie Echa, Wieści Regionalne, Goniec Radomyski, gospodarkaPodkarpacka.pl, nowiny24,pl, hej.mielec.pl, czyliwiesz.pl, promocja.mielec.pl

Redakcja serwisu CzyliWiesz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zawartych w komentarzach użytkowników. Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone. *

*