MiastoRozrywkaSliderWażne informacjeWiadomości

Akademia kuchni włoskiej w ZST. „Mój zawód na europejskim rynku pracy” [ZOBACZ ZDJĘCIA]

Reklama

W Zespole Szkół Technicznych odbyła się niecodzienna lekcja. W ramach promocji działań projektu Erasmus+ „Mój zawód na europejskim rynku pracy – jakie mam szanse?” grupa uczennic klasy 2EG poznawała tajniki kuchni włoskiej.

Uczennice pod okiem rodowitych Włochów: Cristian Moretti i Nicola Farina – uczęszczający do ZST uczestnicy międzynarodowego programu wymiany uczniów AFS na kilka godzin wcielili się w rolę instruktorów zajęć praktycznych branży spożywczej. Podczas zajęć powstały najpopularniejsze dania kuchni włoskiej: spaghetti, pizza oraz deser tiramisu.

Głównym celem zorganizowania tego spotkania była chęć zaprezentowania kuchni obcego kraju w wydaniu jak najprawdziwszym, czyli przygotowanie i degustacja potraw przyrządzanych przez obywatela danego kraju. Uczniowie ZST biorąc udział w zagranicznych stażach projektu Erasmus+ pracują w kuchniach hoteli wysokiej klasy i tam bardzo często mają styczność z kuchnią włoską. Była to więc fantastyczna okazja do jeszcze lepszego poznania tajników tej jakże popularnej i smacznej kuchni.

Reklama

Z drugiej strony kontakt z rówieśnikami z Włoch oraz luźna rozmowa z nimi w języku polskim (a uczą się go zaledwie od początku tego roku szkolnego), były próbą zachęcenia młodzieży do korzystania z oferty międzynarodowych programów jakie oferuje ZST.

Nie od dziś bowiem wiadomo, że otwartość na nowe doświadczenia i ciekawość świata są kluczem do rozwoju osobistego i zawodowego, dodatkowym bonusem jest natomiast poznanie języka obcego. Lekcję przygotowały nauczycielki: Marzena Kasprzyk, Marta Pluta oraz Aneta Mroczka. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania potraw zakupiono w ramach wsparcia organizacyjnego programu Erasmus+2015.

Reklama
Reklama
Tagi

Zobacz także

Back to top button
Zamknij
Zamknij