MiastoPolecaneRozrywkaSliderWiadomości

Co znajdziemy na stołach mielczan? – TOP 3 wielkanocne potrawy

Reklama

Specjalnie dla Was zgromadziliśmy 3 najbardziej popularne potrawy, które goszczą w Wielkanoc na stołach mielczan. Zobaczcie sami! 

Już 1 kwietnia odbędzie się najważniejsze dla każdego chrześcijanina święto, Wielkanoc, która jest upamiętnieniem Zmartwychwstania. Jest to również zakończenie wielkopostnego okresu, w związku z czym, w niedzielny poranek u większości katolickich rodzin odbywać się będzie tradycyjna wielkanocna uczta.

Tradycja donosi,  że na śniadaniu wielkanocnym powinny znaleźć się składniki, które w Wielką Sobotę wchodziły w skład tzw. „święconki”. Są to zazwyczaj jajka, chleb, szynka, chrzan, sól i pieprz oraz baranek z cukru. We większości domu wieczerzę poprzedza jeszcze dzielenie się jajkiem oraz składanie sobie życzeń. Zapytaliśmy mielczan, jakich potraw zabraknąć nie może podczas wielkanocnego śniadania, oto ich typy:

  1. Faszerowane jaja- popularnym stwierdzeniem jest, że jajko to bezkonkurencyjny król wielkanocnego stołu. Na talerzach możemy znaleźć je najczęściej jako przekąskę nadziewaną pieczarkami. Można je także spotkać pod postacią pasty jajecznej, w sosie tatarskim lub podawane samodzielnie: na miękko, twardo, czy w koszulce. Z jajek powstają również kolorowe pisanki, którymi można przyozdobić stół. 
  2. Żurek lub barszcz biały- w wielu domach święta nie odbyłyby się również bez tradycyjnych zup. W różnych regionach Polski występują różne ich wariacje. Żurek przygotowywany jest na zakwasie z mąki żytniej, a podawany być powinien z ziemniakami. Zaś barszcz biały bazuje na zakwasie z mąki pszennej,a gotowany jest na wywarze z kiełbasy i boczku. W obu zupach nie może zabraknąć dodatku jajka- króla Wielkanocy.
  3. Babki piaskowe- ich podanie do stołu jest najbardziej wyczekiwanym momentem przez wszystkie dzieciaki. Ciężko jest wyobrazić sobie Wielkanoc bez niej, gdyż od lat jest ona symbolem szczęścia na bieżący rok. Przybiera ona różne formy, lecz najczęściej jest ona podawana z bakaliami, czekoladą i skórkami owoców.

Zuzanna Piekarska

Reklama

Reklama

Zobacz także

Back to top button