KulturaMiastoMultimediaPolecaneSliderWiadomości

„Mój zawód na europejskim rynku pracy”. Uroczyste zakończenie projektu Erasmus+ w ZST [ZOBACZ ZDJĘCIA]

Reklama

W auli Zespołu Szkół Technicznych w Mielcu odbyło się uroczyste zakończenie tegorocznego projektu Erasmus +, w którym udział wzięli uczniowie Technikum Gastronomicznego. Uczestnicy projektu otrzymali specjalne certyfikaty.

Tegoroczna edycja programu Erasmus + realizowanego w mieleckim ZST nosiła tytuł Mój zawód na europejskim rynku pracy – jakie mam szanse?”. Głównym koordynatorem projektu była Marzena Kasprzyk, nauczyciel języka niemieckiego z Zespołu Szkół Technicznych. – Erasmus+ jest projektem finansowanym przez unię europejską. Na realizację tego projektu nasza szkoła otrzymała 69 610 euro czyli około trzystu tysięcy złotych – informuje. – W ramach tej kwoty uczniowie mieli zapewnione między innymi: bezpłatny transport do i z Niemiec, zakwaterowanie z pełnym wyżywieniem, ubezpieczenie na czas pobytu i podróży, kieszonkowe, zakup odzieży ochronnej do pracy czy też zorganizowane zwiedzanie miast Eisenach i Weimar – dodała.

Realizacja Erasmusa odbyła się dzięki organowi prowadzącemu, dyrekcji szkoły, nauczycielom pracującym przy projekcie, obsłudze księgowej z Centrum Obsługi Jednostek Powiatu Mieleckiego, obsłudze gospodarczo-technicznej ZST.

Reklama

Wykorzystanie wiedzy teoretycznej w praktyce
Projekt Erasmus+ 2015 pod tytułem „Mój zawód na europejskim rynku pracy – jakie mam szanse?” rozpoczął się 1 września 2015 roku a zakończył 31 maja bieżącego roku. Beneficjentami tego projektu byli uczniowie dwóch roczników trzecich klas Technikum Gastronomicznego Zespołu Szkół Technicznych, kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, którzy przebywali na miesięcznych praktykach zawodowych w Niemczech. Głównym celem projektu było wykorzystanie wiedzy teoretycznej w praktyce oraz promowanie nauki języków obcych.

W ramach projektu w roku szkolnym 2015/2016 do Niemiec wyjechało czternastu uczniów z obecnej klasy 4 DG, zaś w tym roku szkolnym trzynaście osób z klasy 3 DG. Wśród uczniów odbywających praktyki w Niemczach, była Róża Ćwiok. – To było wspaniałe przeżycie i niezwykłe doświadczenie – powiedziała. – Dla nas to była nie tylko praca, zdobywanie nowych doświadczeń oraz nauka języka. Udział w projekcie to również przygoda, gdzie można poznać ciekawych ludzi, zawrzeć nowe znajomości, a także zacieśnić więzi wśród uczniów.

Uczniowie ZST, którzy wzięli udział w prjekcie Erasmus + otrzymali: zaświadczenie o ukończeniu kursów przygotowujących do wyjazdu wystawione przez szkołę, certyfikat odbycia zagranicznej praktyki wystawiony przez niemieckiego partnera, dokument Europass – Mobilność, który potwierdza okres szkolenia odbywanego za granicą, dokument Europass – Paszport językowy, który zawiera informacje na temat umiejętności językowych.

Reklama

Certyfikaty dla uczniów wręczyli Andrzej Bryła – członek Zarządu Powiatu Mieleckiego i Mariusz Wojciechowski – dyrektor Zespołu Szkół Technicznych.

Jak zostać szefem kuchni
Już wkrótce absolwenci Zespołu Szkół Technicznych, a wśród nich i uczestnicy projektu Erasmus + pojawią się na rynku pracy. O tym jak się po nim poruszać, a także o sumiennej pracy, która prowadzi do celu, opowiedział Tomasz Sobczak., szef kuchni hotelu Atena – Zostałem poproszony o przekazanie kilku rad dla uczniów – powiedział podczas swojego wystąpienia. – Właściwie jedyną radą jest ciężka praca i nauka. Zachęcam was do uczestniczenia w rożnych szkoleniach do zdobywania doświadczenia. Jeśli będziecie mieli w sobie wystarczająco dużo samozaparcia to jestem przekonany, że będziecie na najlepszej drodze do odniesienia sukcesu.

Po wystąpieniu Tomasza Sobczaka głos zabrali przedstawiciele Krakowskiej Szkoły Restauratorów. Jej szef, Szymon Kohut, opowiedział o najnowszych trendach w gastronomii. Na zakończenie uroczystości odbył się wyjątkowy i widowiskowy pokaz kuchni molekularnej przygotowany przez Krakowską Szkołę Restauratorów z udziałem uczniów ZST – praktykantów projektu Erasmus+. Wszyscy uczestnicy uroczystości, mogli skosztować potraw wytworzonych w ten sposób.

Reklama
Tagi

Zobacz także

Back to top button
Zamknij
Zamknij