Biznes i inwestycjeMiastoSliderWażne informacjeWiadomości

Oświadczenie Zarządu Kirchhoff Polska w sprawie protestu pracowników. „Firma nie planuje zatrudnienia obcokrajowców w miejsce obecnych pracowników”

Reklama

Zarząd firmy Kirchhoff Polska zdecydował się opublikować oświadczenie dotyczące strajku pracowników, który odbył się na terenie fabryki w Mielcu. Zarząd zapewnia w nim między innymi, że nie planował zatrudniania obcokrajowców w miejsce obecnie zatrudnionych pracowników.

Przypomnijmy, że strajk w mieleckiej fabryce odbył się w ubiegły piątek (17 marca). Z informacji, które przedostały się do mediów wynika, że pracownicy domagają się zmian w regulaminie płacowym.

W oświadczeniu opublikowanym przez Kirchhoff Polska czytamy m.in. że firma ” wyraża swój stanowczy sprzeciw wobec publikacji, które zawierają nieprawdziwe i nierzetelne informacje na temat spółki. Prawdą jest, że w firmie doszło do 2 godzinnego zakłócenia cyklu produkcyjnego, podczas którego pracownicy przedstawili swoje postulaty dotyczące wynagrodzenia za pracę w weekendy, organizacji pracy, podwyżek, czy okresu rozliczeniowego. W celu wypracowania korzystnych dla obu stron rozwiązań, firma jeszcze tego samego dnia powołała zespół uzupełniony o przedstawicieli pracowników”.

Odniesiono się również, do rzekomych słów, który miały paść do protestujących pracowników. Po internecie chodziły informacje, że pracownicy usłyszeli iż „na ich miejsce mogą zostać zatrudnieni pracownicy z Ukrainy”. W oświadczeniu czytamy, że firma takich planów nie miała. „Nie jest prawdą, że firma planowała zatrudnić obcokrajowców w miejsce obecnie zatrudnionych pracowników. Przepisy prawa pracy w firmie są nadrzędne. Nieprawdą są także twierdzenia pojawiające się w mediach, iż w firmie nie są przestrzegane zasady BHP. W firmie KIRCHHOFF Polska wprowadzony jest system bezpieczeństwa oparty na normie ISO 14001 i OHSAS 18001, wszystkie normy BHP są przestrzegane, organizowane są stałe szkolenia BHP i regularnie podnoszona jest świadomość pracowników w zakresie zabezpieczeń, czy stosowania środków ochrony”.

Reklama

Zarząd firmy Kirchhoff odniósł się również do informacji na temat zwolnień pracowników. „Nie jest prawdą również, iż firma zwalnia pracowników. Od lat rotacja w KIRCHHOFF Polska jest na najniższym możliwym poziomie, zaś w ubiegłym roku na ponad 930 zatrudnionych pracowników, z własnej woli pracę zmieniło jedynie 25 osób”.

Pełną treść oświadczenia zamieszczamy poniżej.