Biznes i inwestycjeMiastoPolecanePowiat i gminaWażne informacjeWiadomości

Szansa na dotację z PUP

Reklama
Od dziś mielecki urząd pracy przyjmuje wnioski osób bezrobotnych w wieku do 29 roku życia (do dnia poprzedzającego 30 urodziny) zainteresowanych otwarciem własnej działalności i uzyskaniem bezzwrotnej dotacji w kwocie nawet 20 000 złotych.

W aktualnym naborze PUP dysponuje środkami na dotacje dla 18 osób.

Dziś Powiatowy Urząd Pracy w Mielcu  uruchomił też nabory wniosków pracodawców na organizację:
– staży dla 75 osób,
– prac interwencyjnych (dofinansowanie wynagrodzeń dla zatrudnianych bezrobotnych) dla 90 osób,
– robót publicznych dla 24 osób.

Szczegółowe informacje o zasadach i warunkach poszczególnych naborów można znaleźć na stronie internetowej Powiatowego Urzędu Pracy w Mielcu: mielec.praca.gov.pl

Można odebrać PIT-11
PUP informuje, że w siedzibie urzędu w pokoju nr 5  można odebrać już informacje podatkowe PIT-11 oraz raporty RMUA (roczny raport składek społecznych i zdrowotnych) za 2017 rok. Osoby, które pobierały w ubiegłym roku opodatkowane świadczenia, zapraszane są do odbioru dokumentów.

Reklama

Reklama

Zobacz także

2 komentarzy

  1. Zawsze zastanawiam się dlaczego ci z wyuczonym zawodem najbardziej potrzebujący pracy z powodu ciężkiej sytuacji rodzinnej są wykluczeni z programu. Zabezpieczenie dotacji przekracza ich możliwości. Z nazwy biedni nie posiadają konta bankowego, ani dobrego samochodu, a takie warunki określa biuro pracy. Trudno też pozyskać poręczenie osób obcych bowiem wiąże się to z długo terminową umową o pracę lub procedurą przekonania kogoś o rentowności przedsięwzięcia i ujawnienie biznesplanu będącego poufnym dokumentem firmy. Natomiast dla osób zamożnych to eldorado, okazja pozyskiwania psim swędem pieniędzy lub na zajęcia komornicze. Znam firmy, które po okresie karencji jednego roku kończyły działalność, a taką operację można powtórzyć bodajże po dwóch latach. Najczęściej są to sklepy odzieżowe, bary frape już z samego założenia nierentowne. Dotacje pozyskują zbyt często osoby powracające z zagranicy obciążone długami za to z zasobnym zapleczem materialnym w rodzinie. Ciekawe czy ktokolwiek monitoruje długo planowo działalność firm z dotacji biura pracy. Warto spojrzeć na sens tego programu i określić jaki on ma wpływ na rozwój naszego miasta. Czy faktycznie przyjęte kryteria spełniają zadanie.

    1. Wkleję się tutaj, bo temat pokrewny i jest krótkim komentarzem do artykułu w Korso.pl w temacie remontu i doposażenia kuchni/ pracowni technologicznej dla Gastronomika w Mielcu. Można pracować na własnych warunkach w utsourcingu jako podmiot niezależny w stosunku do firmy gastronomicznej o czym nie każdy absolwent wie. Starosta Zbigniew Trymuła stanął na wysokości zadania, ale ciąg dalszy monitu z pewnością zostanie wyciszony przez Korso i inne publikatory znane z układności wobec miejscowych powiązań.

      DLA KUCHARZY I CUKIERNIKÓW /artykuł 04-01-18 h 11:53 A. Łysoń Korso.pl/
      Lepiej późno niż niż wcale. Kuchnia wygląda dobrze, ale do kompletu potrzebna wymiana kadry technologów. Dotychczas szkolenie poniżej wszelkiej krytyki. Kwalifikacje na poziomie robotnic kuchennych z dyplomem technika. Brak operatywnych, samodzielnych kucharzy. Stąd dyktat rodzimych karczmarzy i umowy krótkoterminowe za najniższą płacę. Rynek pracy w zawodzie rozwala PUP, gdzie nauczycielki gastronomika zatrudnia się na kursach kucharskich pod zapotrzebowanie ciągle tych samych firm. Taka praktyka powoduje dysonans i blisko sto procent absolwentów kończących branżową szkołę gastronomiczną w mieście wykonuje inny zawód.

Back to top button