Niektóre produkty wymagają przechowywania w określonych warunkach, np. w niskiej temperaturze. Wiąże się to z koniecznością zainwestowania w chłodnię. Obecnie nie musi ona mieścić się w standardowym budynku murowanym. Wygodnym rozwiązaniem są mobilne obiekty modułowe. Czym się cechują i gdzie się sprawdzają?
Czym jest chłodnia modułowa?
Chłodnia modułowa to specjalny typ kontenera, którego zadaniem jest utrzymanie odpowiedniej temperatury przechowywanego towaru. Konstrukcja ta jest izolowana materiałami nieprzepuszczającymi ciepła, a często w jej wnętrzu znajdują się urządzenia, które chłodzą powietrze. Od standardowej chłodni różni się przede wszystkim mobilnością. Kontener można przestawiać w dowolne miejsca – nawet tam, gdzie nie ma dostępu do sieci energetycznej czy ujęcia wody. Wówczas korzysta się z generatorów i zewnętrznych zbiorników.
Chłodnie modułowe dzielą się na 2 podstawowe typy:
-
standardowe – mają warstwowe, dobrze zaizolowane ściany, dzięki czemu utrzymują stałą temperaturę wcześniej schłodzonej żywności. Można w nich przechowywać towar rozładowany z samochodu-chłodni, który nie zdążył ogrzać się do temperatury pokojowej;
-
z agregatem chłodniczym – takie konstrukcje pozwalają na precyzyjną kontrolę warunków panujących w kontenerze. Dzięki urządzeniu można samodzielnie ustawiać temperaturę we wnętrzu obiektu, a co za tym idzie – chłodzić lub nawet mrozić towar.
Chłodnie modułowe standardowo mierzą 243,5 × 605,5 cm. Wiele firm, takich jak np. G-CON, oferuje również możliwość stworzenia tego typu konstrukcji na zamówienie. Wówczas mogą one mieć dowolne wymiary, doskonale zastępując klasyczne magazyny.
Dodatkowe elementy wyposażenia chłodni modułowych
Chłodnie modułowe można wyposażyć w wiele dodatkowych elementów, które zwiększają ich funkcjonalność. Mowa tu m.in. o windach ułatwiających załadunek i rozładunek ciężkich produktów. To dobry wybór w sytuacji, gdy obiekt jest ustawiony na podwyższeniu lub przenosi się do niego towar prosto z samochodu-chłodni.
Takie konstrukcje często wyposaża się też w zabezpieczenia antywłamaniowe. Ich zadaniem jest utrudnienie dostępu do wnętrza, a co za tym idzie – zmniejszenie ryzyka kradzieży. Elementy tego typu sprawdzają się zwłaszcza w sytuacji, gdy kontener stoi w miejscu publicznym lub nie jest objęty dozorem ochroniarza.
Chłodnie modułowe można również bardzo łatwo rozbudowywać. Jeśli okaże się, że obiekt jest za mały, wystarczy dodać do niego kolejny segment. To wygodne rozwiązanie, gdy konstrukcja jest użytkowana przez dłuższy czas, a firma dynamicznie się rozwija. Gdy dostępna przestrzeń przestanie być wystarczająca, nie trzeba demontować całej chłodni i inwestować w nową, co mogłoby powodować przestoje w pracy.
Gdzie sprawdzi się chłodnia modułowa?
Chłodnie modułowe to doskonały wybór dla:
-
firm eventowych – pozwalają na zachowanie świeżości jedzenia podawanego w trakcie wydarzenia, które może trwać nawet kilkanaście godzin;
-
campingów – chłodnie modułowe można postawić w dowolnym miejscu, tworząc bezpieczną przestrzeń dla żywności;
-
lokali gastronomicznych – obiekty tego typu sprawdzają się zwłaszcza w przypadku sezonowych restauracji. Można dobudować je do kontenerowych barów;
-
przedsiębiorstw z branży spożywczej – chłodnie modułowe są wykorzystywane jako tymczasowe magazyny, np. w trakcie remontów głównych obiektów lub w okresach zwiększonej produkcji;
-
wojska – konstrukcje tego typu pozwalają na bezpieczne przechowywanie żywności w różnych lokalizacjach w krótkim czasie.
Mobilne obiekty są dobrym wyborem wszędzie tam, gdzie nie można postawić standardowego budynku lub byłoby to nieopłacalne. Takie chłodnie bardzo często wybierają właściciele firm działających jedynie sezonowo. Po zakończeniu pracy wystarczy zdemontować konstrukcję i oddać ją wypożyczalni lub przenieść w inne miejsce. Jeśli obiekt jest użytkowany w jednej lokalizacji krócej niż przez 180 dni, nie trzeba też występować o pozwolenie na budowę.
Artykuł sponsorowany