MiastoPowiat i gminaRegionWażne informacjeWiadomości

Oświadczenie Zarządu Województwa Podkarpackiego w związku ze zwiększoną nieobecnością personelu medycznego

Zarząd Województwa Podkarpackiego w dalszym ciągu apeluje o powrót pielęgniarek, położnych oraz pozostałego personelu medycznego do łóżek chorych. Mając na uwadze dobro pacjentów, którzy najbardziej odczuwają skutki zaistniałej sytuacji, zwracamy się o odpowiedzialność oraz zachowanie zasad etyki zawodowej.

W ramach toczącego się sporu zbiorowego – zgodnie z obowiązującą ustawą o rozwiązywaniu sporów zbiorowych – w Klinicznym Szpitalu Wojewódzkim nr 2 im. Św. Jadwigi Królowej w Rzeszowie, w najbliższą środę tj. 11 lipca, zaproponowany został termin mediacji, które będzie prowadził wyznaczony przez Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej mediator znajdujący się na ogólnopolskiej liście mediatorów. Apelujemy do związków zawodowych szpitala o dobrą wolę i powrót do „stołu negocjacyjnego” oraz podjęcie konstruktywnych rozmów w drodze mediacji.

Rozwiązania płacowe i organizacyjne, które zostaną wypracowane ze związkami zawodowymi w Szpitalu Klinicznym nr 2 jako wynik mediacji, będą mieć zastosowanie we wszystkich szpitalach wojewódzkich.